Żarty na temat śmieciowego jedzenia, hamburgerów i dużych porcji w odniesieniu do kuchni amerykańskiej nie są już aktualne. Podobnie jak kuchnia każdego innego „młodego” kraju, amerykańskie tradycje kulinarne są zróżnicowane i mogą się znacznie różnić w zależności od regionu. Zapoznajmy się z preferencjami żywieniowymi, a w szczególności ze śniadaniami w stylu amerykańskim.
Zdjęcie usaguidedtours.com
Nowy Jork to aktywne i kosmopolityczne miasto, które nigdy nie śpi. Czy można tu wyróżnić jakieś szczególne danie? Albo po odwiedzeniu 3-4 miejsc stwierdzić, że zasmakowało się kuchni amerykańskiej? Oczywiście, że nie. I nie chodzi nawet o ogromną liczbę imigrantów zewsząd – z Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemiec, Włoch, Europy Wschodniej, Afryki Południowej, Indii, Chin i Azji Środkowej.
Każda z tych narodowości, kawałek po kawałku, złożyła się na zbiorowy obraz Ameryki – kulturę, sposób życia.
Gastronomia, między innymi: niesamowita, różnorodna, jak złożony koktajl. Ale dała początek własnym smakom.
W Nowym Jorku próbujemy burgerów, żeberek z grilla, lekkich sałatek z najnowszymi i najmodniejszymi dressingami i składnikami – od przegrzebków i indyka po mango i granat. Być może powinniśmy również spróbować tutejszej pizzy, która zapowiada się naprawdę dobrze, zwłaszcza jeśli spacerujesz w kierunku Little Italy. W Nowym Jorku spróbujemy sernika i babeczek, a do nich – wszelkiego rodzaju lemoniad i smoothies, soków i koktajli, które można kupić niemal na każdym rogu. Napoje stały się tu częścią kultury ulicznego jedzenia i stąd wziął się trend „drink on the go”. Typowe nowojorskie śniadania obejmują obfitą jajecznicę, chrupiące tosty, chrupiące chrupki i orzeźwiający sok cytrusowy.
Zdjęcie visitnyc.com
Chinatown wyróżnia się na tle innych. Jest tu wszystko, co chciałbyś wiedzieć o ulicznym jedzeniu, doprawione chęcią zachowania jak najbardziej autentycznego smaku, tak jak w domu. Warto spróbować różnych rodzajów makaronu, kimchi, a także ceviche, dań z kaczki, arabskich zup i płaskich chlebów.
Zdjęcie kayak.pl
W przypadku kuchni rdzennej ludności „prawej” strony Stanów Zjednoczonych (jeśli spojrzeć na mapę, idziemy od zachodniego wybrzeża w głąb lądu) lepiej udać się do jakiegoś mniejszego stanu. Przykładem może być Luizjana. W czasach starożytnych terytorium stanu zamieszkiwali Indianie Atakapa, Tunica-Biloxi, Chitimacha, Choctaw, Natchez. Przepisy na wiele tradycyjnych potraw nie tylko przetrwały, ale są nadal używane do ich przygotowania.
Z reguły wiele składników i smaków jest mieszanych i zawsze gotowanych w jednym dużym garnku: duszone mięso z roślinami strączkowymi i różnorodnymi aromatycznymi ziołami, „brudny ryż” kuchni Cajun, przypominający pilaw, ale z bardziej kolorowymi składnikami, jambalaya, różne gulasze. Tutaj można również zapytać, gdzie przygotowywane są najlepsze lokalne dania z dziczyzny, ryb i owoców morza, jeśli miasto znajduje się na wybrzeżu. Po zjedzeniu placków ziemniaczanych i ciastek z orzechami pekan można przenieść się jeszcze głębiej w historię – do Arizony.
Arizona była domem dla jednej z największych społeczności Indian Navajo. Jest to opowieść o czasach, gdy Ameryka nie była jeszcze nazywana Ameryką. Kuchnia tego regionu zachowuje wszystkie tradycje, które są jednak przesiąknięte wpływami hiszpańskimi i meksykańskimi. Przyjedź tu, by spróbować pikantnego chili i najlepszych dań z pomidorów. Lokalne meksykańskie śniadanie to gotowane w oleju pomidory, słodka i ostra papryka (i więcej chili) z cebulą i czosnkiem. Do gulaszu warzywnego wbija się kilka jajek i gotuje do zgęstnienia. Nierzadko mieszankę pomidorów i jajek zapieka się w piekarniku.
Kawałek takiego huevos rancheros zawija się w kukurydzianą tortillę i spożywa posypany serem. Specjalnością jest tu jagnięcina, która jest bardzo szanowana i przyrządzana na wiele sposobów. Lżejsze dania – placki kukurydziane, gulasze fasolowe, tortille i zupy – są warte uwagi. W tych regionach częściej jada się śniadania z gotowych rozwiązań – płatków zbożowych, crunchy, musli, a w sezonie – świeżych sałatek i tostów z sokiem i kawą.
Teraz spójrzmy na to z drugiej strony.
Kalifornia. Z jednej strony te same meksykańskie wpływy z południa, z drugiej wszystkie najmodniejsze specjalne diety i trendy zdrowego odżywiania.
Zdjęcie visittheusa.com
To właśnie Kalifornia jako pierwsza położyła nacisk na targi rolnicze, produkty organiczne i kult zielonych warzyw liściastych oraz koktajli i soków, które są dziś trzema wielorybami zdrowej żywności. Główne miasta, takie jak San Francisco, Los Angeles i Sacramento, są domem dla jednych z najlepszych restauracji w kraju i jednych z najlepszych win w USA. Wyselekcjonowane owoce morza, niesamowite mięsa, różnorodne owoce i świeże zioła prezentowane z dumą i pasją. Prosta tortilla z guacamole na śniadanie to kalifornijska tradycja. Faszerowane kwiaty cukinii, ryba z Pacyfiku z ogórkiem, mango i salsą rzodkiewkową, a także street food, zielone freski, mieszane owoce morza ze świeżą zieleniną liściastą, steki, kiełki, delikatne tatary, zdrowe desery – wszystko to jest kalifornijską gastronomią w stylu fusion.
Od stanu do stanu, od regionu do regionu, poznaj historię Stanów Zjednoczonych bardziej szczegółowo. Ponieważ jest szansa, aby jej posmakować. I lepiej niż wydarzenia z przeszłości, nikt nie powie ci, gdzie to zrobić i czego skosztować w każdym konkretnym miejscu.