Slow Food – terytorium zdrowego odżywiania

Slow Food - terytorium zdrowego odżywiania

Psucie przyjemności z jedzenia to coś, czego ludzie nauczyli się w całej historii cywilizacji. Wydaje się, że nieświadomie wyeliminowaliśmy jedną z największych przyjemności z naszego życia, dając pierwszeństwo fast foodom.

Tak, chcemy jeść dobre jedzenie! Ale jak to robimy? Najczęściej w biegu, nie zwracając uwagi na jedzenie i sposób jego przygotowania. Wiele osób woli dziś kawiarnie i restauracje od domowego jedzenia. Dlaczego tak się stało? Prawdopodobnie dlatego, że jest to „czas pośpiechu”. A gdzie tak naprawdę się spieszymy? Pragniemy szczęścia i biegniemy obok niego. A ono jest właśnie tutaj, przy Twoim stole.

Przy stole spędzamy co najmniej godzinę dziennie, najwyżej trzy. Włosi, którzy wiedzą, jak cieszyć się życiem, mają znacznie więcej czasu: ich obiady i kolacje trwają trzy lub cztery godziny. Dodajmy do tego śniadania i lunche, a otrzymamy 6 z 16 godzin czuwania.

Historia ruchu Slow Food

To chyba naturalne, że ruch Slow Food powstał we Włoszech. Kraj ten zawsze kochał nie tylko jedzenie, ale także spotkania towarzyskie przy jedzeniu. Dlatego też otwarcie kolejnej restauracji typu fast food w centrum Rzymu w 1986 roku wywołało oburzenie wśród smakoszy i krytyków restauracji. Zorganizowano akcję protestacyjną, opracowano manifest wzywający do bojkotu takich lokali. I na tym wszystko by się skończyło. Ale felietonista gastronomiczny Carlo Petrini postanowił zjednoczyć wszystkich tych, którym zależało na idei smacznego i zdrowego jedzenia. W 1989 roku ruch Slow Food został oficjalnie zarejestrowany. Okazało się, że ma on wielu zwolenników. Ludzie zjednoczyli się, by wyrugować fast foody z życia i stworzyć własne lokale gastronomiczne ze smacznym i zdrowym jedzeniem.

Pragniemy szczęścia i biegniemy obok niego. A ono jest właśnie tutaj, przy Twoim stole. Przy stole spędzamy co najmniej godzinę dziennie, najwyżej trzy. Włosi, którzy wiedzą, jak cieszyć się życiem, mają znacznie więcej czasu: ich obiady i kolacje trwają trzy lub cztery godziny.

Zasady Slow Food

Zasady Slow Food
Zdjęcie hicksconventions.com

  • Jedzenie powinno być naturalne, smaczne i satysfakcjonujące.
  • Produkty używane do przygotowania potraw powinny być uprawiane z dala od zakładów przemysłowych: powinny być ekologicznie czyste.
  • Potrawy powinny być poddawane minimalnej obróbce chemicznej i termicznej.
  • Jedz powoli, z umiarem, siadaj do stołu w dobrym nastroju.
  • Należy jeść w gronie rodzinnym lub w towarzystwie dobrych przyjaciół.

Cóż za wspaniałe zasady. I takie proste! Postaraj się ich przestrzegać. A na początek zrewiduj swoją lodówkę i półki z jedzeniem.

Zdecydowanie pozbądź się produktów typu fast food: słodkich napojów gazowanych, chipsów, makaronów instant, hamburgerów i wszelkiego rodzaju smakołyków z wypełniaczami, aromatami i stabilizatorami. Zwróć szczególną uwagę na etykiety: wyrzuć wszystko, co zawiera genetycznie modyfikowaną żywność. Ich obecność jest obecnie zaznaczana na opakowaniach.

Gdy już uporządkujesz swoją kuchnię, spróbuj ugotować posiłek zgodnie z zasadami Slow Food.

Jak gotować Slow Food

Symbolem Slow Food – powolnego jedzenia – jest ślimak, „powolny przysmak”.

Dowcipne, ale to nie znaczy, że „slow food” nie może być gotowane szybko. Po prostu pewnego ranka być może będziesz musiał obudzić się dziesięć minut wcześniej i zamiast kanapki z kiełbasą lub „szybkiej owsianki” zrobić omlet z łososiem, naleśniki z maślanką lub chipsy z tortilli dla całej rodziny. Przygotowanie obiadu i kolacji zgodnie z zasadami Slow Food również nie zajmie dużo więcej czasu.

Jeśli masz problem ze znalezieniem przepisu na odpowiedni i zdrowy posiłek na własną rękę, skorzystaj z podpowiedzi! Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na proste, smaczne i zdrowe posiłki.

Być może zastanawiałeś się już nad tym, co i jak jesz. Wtedy można pogratulować, jesteś bardzo blisko idei Slow Food. Pozostaje tylko realizować ją z rodziną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *