Gdy ktoś wspomina o angielskim śniadaniu, od razu przychodzi mu na myśl owsianka, którą rozsławił radziecki serial telewizyjny o Sherlocku Holmesie. W oryginalnej powieści Anglika Arthura Conan Doyle’a nie było jednak owsianki. Podpowiemy, co tak naprawdę wchodzi w skład typowego brytyjskiego śniadania.
Tradycje i korzenie
Pierwszy posiłek dnia jest ważny, zwłaszcza w wietrznym, deszczowym klimacie Wielkiej Brytanii. W epoce wiktoriańskiej, w zależności od zamożności, Brytyjczycy mogli sobie pozwolić na różne rodzaje żywności. Biedni zadowalali się zbożem i ziemniakami oraz polowali na drób. Klasa średnia pozwalała sobie na bekon lub smalec, chleb, rośliny strączkowe. A brytyjska szlachta miała na swoich stołach różnorodne potrawy, które później stały się klasycznym śniadaniem w Anglii. Jest ono również nazywane „pełnym” lub „tradycyjnym”. Jest to dość kaloryczny i obfity posiłek, który pozwalał nie odczuwać głodu aż do obiadu, a nawet kolacji.
Ciekawostka
Zdjęcie egginfo.co.uk
Brytyjska królowa Wiktoria lubiła jeść rano kotlety z baraniny i wędzonego śledzia. Zwykły Anglik nie mógł sobie pozwolić na taki posiłek.
Przeanalizujmy szczegółowy skład tradycyjnego angielskiego śniadania. Potrawy mogą się różnić w zależności od regionu, ale najczęściej składają się z takich składników.
- Jajka. Obowiązkowy element śniadania w Wielkiej Brytanii, zawierają wysokiej jakości białko i wiele składników odżywczych: cholinę, luteinę, witaminy i minerały. Jajka mogą być smażone, gotowane, glazurowane lub jajecznica na grzance;
- Bekon. Cienko pokrojona słonina z warstwami mięsa. Jest smażony na patelni, aż stanie się chrupiący i nada potrawie jasny smak i wartości odżywcze;
- Kiełbasy, wieprzowina i kiełbasy są również popularne w Anglii;
- Pomidory są zwykle smażone na patelni wraz z resztą składników, co zapewnia bogactwo smaku;
- Pieczona fasola w sosie zawiera wiele korzystnych mikro- i makroelementów. Brytyjczycy bardzo lubią jeść pieczoną fasolę na śniadanie, ponieważ dobrze komponuje się ona z tłustymi kiełbaskami;
- Grzyby są dodawane jako wzmacniacz smaku i dodatkowa ozdoba. Są one zwykle duszone razem z pomidorami na patelni po usmażeniu kiełbasek i boczku. Dla urozmaicenia można podać marynowane grzyby;
- Grzanki to opiekane kromki chleba posmarowane masłem lub dżemem. Pełnią rolę głównego źródła węglowodanów. Jednym z najpopularniejszych wyborów wśród Brytyjczyków są tosty z pastą fasolową;
- Placki ziemniaczane lub, jak nazywa się je w Wielkiej Brytanii, hash browns. Są to tarte ziemniaki smażone na oleju, danie podobne do draniki. Składnik węglowodanowy bogaty w witaminy C, B i potas.
Co Brytyjczycy jedzą obecnie na śniadanie
Zdjęcie aproneer.com
Współcześni ludzie wybierają rano lżejsze posiłki: płatki zbożowe z mlekiem, jogurt, owoce i soki.
Wielu Anglików nie gotuje zbyt wiele, ale kupuje gotowe produkty spożywcze w najbliższym sklepie i je w drodze do pracy. Prawdziwe klasyczne angielskie śniadanie odbywa się najczęściej w weekendowy dzień w gronie rodzinnym.
Standardowy zestaw dań na poranny posiłek różni się w zależności od rodziny i restauracji. Preferencje różnią się także w zależności od regionu Wielkiej Brytanii.
Anglia
Opisane powyżej angielskie pełne śniadanie jest tutaj powszechne. Są to jajka sadzone, bekon, kiełbaski, pieczarki, pomidory, fasola w sosie pomidorowym i tosty z makaronem fasolowym. Wszystko podawane na dużym talerzu.
Irlandia
Zestaw dań jest podobny do angielskiego, ale z pewnymi wariacjami. Zazwyczaj są to jajka sadzone, bekon, hiszpańska kiełbasa chorizo, kiełbasa z krwi, fasola w sosie pomidorowym, pomidory i tosty. Na stole mogą pojawić się również placki ziemniaczane i grzyby.
Szkocja
Szkoci najczęściej preferują dania ze smażonych jajek, bekonu, kiełbasy, kaszanki, tostów, pomidorów i fasoli. Czasami dodaje się do nich hashbrowns lub płatki owsiane.
Walia
Tradycyjne śniadanie jest tu podobne do śniadania angielskiego, ale może obejmować lokalne specjały, takie jak kaszanka i walijskie naleśniki z ciasta drożdżowego. Podawane są również grzyby, fasola i tosty.
Czy płatki owsiane znajdują się na liście tradycyjnych potraw?
Istnieje specjalne angielskie danie zwane owsianką. Jest to bardzo gęsta mieszanka mleka, wody i płatków owsianych, którą gotuje się przez długi czas, aż stanie się miękka i jednorodna. Danie to odróżnia się od owsianki, do której jesteśmy przyzwyczajeni, gęstą konsystencją. W przeszłości taka owsianka była jednym z głównych dań ubogich.
Obecnie owsianka nie jest najpopularniejszym śniadaniem w Wielkiej Brytanii. Przygotowują ją głównie przedstawiciele starszego pokolenia i to nie codziennie. Klasyczna na mleku lub wodzie tradycyjnie podawana jest z miodem, cukrem lub owocami. Istnieją też inne warianty, takie jak owsianka z jagodami, orzechami, cynamonem lub przyprawami.
Co mogę zrobić?
Przygotuj śniadanie w stylu angielskim. Jeśli nadchodzący dzień będzie pełen wyzwań i wrażeń, jest to świetny sposób na dodanie sobie energii od samego rana. Wykorzystaj wszystkie lub część produktów z tego artykułu i skorzystaj z naszych przepisów. Nie zapomnij też o filiżance gorącej kawy lub herbaty. Brytyjczycy wolą pić tę ostatnią z mlekiem.