Czy wiesz, jak wygląda typowe włoskie śniadanie? Założę się, że masz wszystko, czego potrzebujesz w swojej kuchni.
Kuchnia włoska jest często postrzegana jako elegancka i luksusowa, ale w rzeczywistości jest dość prosta. Potrawy są łagodne dla kubków smakowych, dzięki czemu można odbyć całą podróż podczas jednego śniadania. A wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Frittata
Zdjęcie allrecipes.com
Jeśli próbowałeś już zapiekanki lub omletu na śniadanie, prawdopodobnie ta opcja będzie dla Ciebie kusząca. Frittata jest do nich podobna w smaku. Ta tradycyjna włoska opcja śniadaniowa składa się z jajek i zazwyczaj zawiera warzywa, ser i mięso. Zewnętrznie frittata wygląda jak rozwinięty omlet lub puszysty placek. Ogólnie rzecz biorąc, to włoskie słowo oznacza „smażony” i odnosi się do każdego dania jajecznego smażonego na maśle lub oleju roślinnym.
Cornetto z serem i ziołami
Zdjęcie tripadvisor.com
Croissanty wydają się być francuskim ciastem, ale we Włoszech też je pieką, choć nazywają je cornetto. „Cornetto” oznacza »mały stożek«, co doskonale opisuje wygląd tego ciasta, jednak w przeciwieństwie do francuskiego odpowiednika, cornetto jest znacznie bardziej miękkie i zawiera mniej oleju. Oczywiście nie jest to najzdrowsze śniadanie, ale jeśli jesz je nie każdego ranka, ale od czasu do czasu, możesz pozostać w rozsądnych granicach.
Brioche z makaronem lub dżemem
Zdjęcie nytimes.com
Brioche to jeden z najbardziej atrakcyjnych wariantów włoskich wypieków ze słodkiego ciasta. Można je łatwo znaleźć we włoskich cukierniach i kawiarniach wraz z kawą. Brioche można jeść na wiele sposobów, ale najczęściej bułeczki smaruje się pastą migdałową lub dżemem albo wypełnia kremem waniliowym.
Biscotti
Zdjęcie nytimes.com
Jeśli masz ochotę na coś orzechowego i chrupiącego na początek dnia, wybierz biscotti. Biscotti to słodkie ciasteczka na bazie migdałów, które są aromatyczne i kuszące. Dobrze komponują się z kawą, gorącą czekoladą lub mlekiem. W pozostałej części Europy ciasteczka są zwykle podawane podczas popołudniowej herbaty, ale Włosi jedzą je z kawą lub mlekiem na śniadanie. Zanurzanie kruchych ciastek w filiżance parującego napoju w porannym słońcu jest bardzo włoskie.
Włoska gorąca czekolada
Zdjęcie themediterraneandish.com
Jeśli nie masz ochoty na kofeinę, ale chcesz napić się pysznego gorącego napoju o poranku, rozważ gorącą czekoladę. Nie mówimy jednak o szybko rozpuszczającym się napoju czekoladowym w proszku, ale o gęstym, budyniowym napoju, który Włosi nazywają cioccolata calda. Włoska gorąca czekolada jest bardzo bogata i prawdziwie dekadencka, ponieważ jest wytwarzana z kawałków prawdziwej czekolady, mleka i cukru. Można ją traktować jak deser – jest tak gęsta, że będziesz potrzebować łyżki.
Kawa
Zdjęcie italotreno.com
Dla Włochów filiżanka gorącej kawy to jedyny właściwy sposób na rozpoczęcie dnia. I to właśnie oni zaprezentowali światu liczne warianty jej przygotowania i podawania. Oto niektóre z nich:
- Un Caffe’ – podstawowe espresso.
- Caffe’ al Vetro – espresso podawane w szklanej filiżance zamiast ceramicznego kubka.
- Macchiato – porcja espresso z mleczną pianką. Macchiato oznacza „kolorowy” lub „nakrapiany”.
- Latte Macchiato – przeciwieństwo macchiato, jest to napój na bazie mleka z kulką kawy podawany w wysokiej szklance.
- Caffelatte – espresso z mlekiem podawane w dużej szklance.
- Caffe’ Lungo – espresso rozcieńczone wodą (zasadniczo Americano). Pozostawia się je w ekspresie dłużej niż zwykle, aby rozpuściło się w większej ilości wody.
- Decaffeinato – espresso bezkofeinowe.
- Cappuccino – napój z podwójnej porcji espresso i kremowego mleka z dodatkiem spienionego mleka.