Jak smakuje hiszpański poranek: typowe śniadanie w Hiszpanii

Jak smakuje hiszpański poranek: typowe śniadanie w Hiszpanii

Śniadanie dla Hiszpanów to coś więcej niż tylko posiłek. To prawdziwy poranny rytuał, który pomaga im się obudzić i nastroić na nadchodzący dzień. Jednocześnie Królestwo ma bardzo rozwiniętą tradycję jedzenia śniadań poza domem, którą „nasi” przyjmują bardzo szybko i z przyjemnością. Typowym miejscem na śniadanie jest bar. Tak, tak, w barach w Hiszpanii nie tylko nalejesz kieliszek wina, ale i nakarmisz. Szybko, smacznie, niedrogo.

W większości lokali jest poranna oferta, która obejmuje kawę lub sok pomarańczowy, a czasem oba napoje na raz, oraz tostadę do wyboru. Koszt takiego menu zaczyna się od 2 euro. I oczywiście jest to tylko jedna z opcji. Mieszanka kultur, która jest obecna w Hiszpanii, znajduje odzwierciedlenie w jej kuchni: istnieje tu wiele odmian śniadania, ale w tym artykule opowiemy o trzech najpopularniejszych.

3 najlepsze typowe śniadania w Hiszpanii

Tostada

Tostada
Zdjęcie travel-gourmet.com

To tradycyjna hiszpańska otwarta kanapka. Klasyczna wersja to pomidory z oliwą z oliwek. Do tego można dodać jamon, ser, tuńczyka, pieczoną wieprzowinę lub ich kombinacje. Popularna jest też wersja z łososiem, awokado i serkiem. Istnieją także wariacje na słodko – z serem i miodem, dżemem lub orzechami. Często Hiszpanie polewają po prostu chleb oliwą i posypują solą.

Tortilla

Tortilla
Zdjęcie taste.com.au

Hiszpański omlet z ziemniakami. W supermarketach dostępne są trzy główne wersje: z ziemniakami, z cebulą i ze szpinakiem. Istnieje jednak niezliczona liczba wariantów – z jamonem, grzybami, mięsem, krewetkami, rybami, warzywami. Każdy region i dom ma swój ulubiony przepis.

Bocadillo

Bocadillo
Zdjęcie sandwichtribunal.com

To kanapka na bagietce – typowe drugie śniadanie (około 10–11 rano). Może być z jamonem, serem, tuńczykiem, kurczakiem, wieprzowiną, kalmarami, fuyetem, anchois czy nawet tortillą. W barach znajdziemy wiele rodzajów do wyboru.

Poranne napoje

Hiszpanie najczęściej piją świeży sok pomarańczowy, mleko i kawę. Rodzajów kawy jest jednak wiele. Oto najważniejsze:

  • Café solo – klasyczne espresso bez dodatków.
  • Café largo – espresso z większą ilością wody.
  • Café cortado – espresso z niewielką ilością mleka.
  • Café con leche – kawa z mlekiem w proporcji 50/50.
  • Café bombón – słodka kawa z Alicante z mlekiem skondensowanym w warstwach.
  • Carajillo – kawa z dodatkiem alkoholu, najczęściej brandy, whisky lub rumu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *